Почетак » Zanimljivosti o pčelama i prirodi

Zanimljivosti o pčelama i prirodi

U našoj Akademiji pčelarstva već je objavljeno nekoliko članaka o divljim pčelama kao veoma važnim oprašivačima. U Nemačkoj, stanje divljih pčela je veoma mepovoljno kao što se može videti iz sledeće tabele:

Broj vrsta divljih pčelaTrenutno stanje
39izumrlo
31ugroženo do izumiranja
78jako ugroženo
85ugroženo
34ugroženo (tačno stanje nepoznato)
24veoma retke u prirodi

            U celom svetu, gotovo 40% vrsta divljih pčela je predstavljeno u Crvenoj knjizi kao ugrožene. Divlje pčele svojim oprašivanjem su zaslužne za 200 milijardi EUR godišnje u svetskoj ekonomiji. One oprašuju 80% biljaka koje mi koristimo i divljeg cveća.

Ostale zanimljivosti

            Danas je u svetu poznato 1.8 miliona vrsta. Procenjuje se da na kopnu ima 6.5 miliona vrsta a u morima 2.2 miliona vrsta. U okeanima još 91% vrsta a na kopnu 86% nije naučno opisano.

            „Vruće tačke“ (Hot spots) su predeli sa izuzenom gustoćom endemičnih, ugroženih ili pod pretnom opstanka vrsta. Predeli označena kao „Vruće tačke“ koji su na kopnu, zauzimaju svega 1.5% ukupne površine ali u njima živi više od jedne trećine svih vrsta biljaka, gmizavaca, ptica, vodozemaca i sisara. Jedna šestina svih biljnih vrsta se nalazi u predelima „Vrućih tačaka“ a koje zauzimaju svega 0.5% kopna. Na koralskim grebenim koji zauzimaju svega 0.2% površine svih mora, opisana je jedna trećina svih vrsta koja žive u morima.

Izvor: Nemački časopis „Geo“ broj 01/2021, strane 100-101.

dr Miroslav Demajo

Beograd

28.03.2021.