Почетак » Pčelarske zanimljivosti

Pčelarske zanimljivosti

  1. Koliko daleko lete divlje pčele?
  2. Vres, medonosna biljka

Divlje pčele su veoma važne radi oprašivanja niza vrsta biljaka. Kao sve pčele, veoma su ugrožene, posebno zbog upotrebe pesticida i niza drugih uzroka. Da bi se ovim pčelama pomoglo, mogu se napraviti veštačka gnezda raznih tipova. Jedan primer ovakvog gnezda je prikazan na Slici 1

Slika 1. Veštačko gnezdo za divlje pćele
Izvor: https://www.nabu.de/tiere-und-pflanzen/insekten-und-spinnen/insekten-helfen/00959.html

Do sada se nije znalo koliko daleko divlje pčele lete od svog gnezda da bi našle izvor hrane. Ovo su želeli da otkriju saradnici Botaničke zbirke i Univerziteta u Minhenu. Naučnici su u Botaničkoj bašti Minhen- Nimfenburg markirali 2700 divljih pčela od šest različitih vrsta, dužine tela od 6 mm do 1.5 cm. Pčele su puštene u baštu i onda hvatane. Ulovljeno je 450 pčela na lišću i cveću. Na ovaj način su naučnici mogli da odrede koliko pojedine vrste divljih pčela lete od svojih gnezda. U bašti su napravili veštačka gnezda slična onoj prikazanoj na slici 1. Utvrđeno je da ženke lete između 73 i 121 metar od gnezda. Kao što se predpostavljalo, manje pčele lete kraće od većih. Svakako, cveće nesme da bude udaljeno više  od 150 metara od gnezda.

                        Vres (Calluna vulgaris) (Slika 2) je predivna žbunasta biljka. To je veoma dobra medonosna biljka. Od ukupne količine nektara cveta, jednu četvrtinu čini  šećer. Svaki cvet vresa dnevno proizvede 0.12 miligrama nektara. Imajući u vidu da na svakoj biljci ima stotine cvetova a ova biljka pokriva velike površine, jedan  hektar vresa može da izluči 120 kg nektara. Stoga, pčelari štite ovu biljku koja nije samo lepa već se od nje dobija ukusan med.

Slika 2. Vres (Calluna vulgaris)
Izvor: https://www.plantea.com.hr/vrijesak/

Izvor: Nemački časopis Natur, broj 9, 2020. God. Strane 48 i 58.

dr Miroslav Demajo

17.11.2020.

Beograd