Почетак » УДРУЖЕЊЕ “ТЕМСКА” » Писмо председнику Србије

Писмо председнику Србије

                 Господине председниче Вучићу,

Наш долазак у Београд је потреба за заустављањем убијања старопланинских река. Убијање наших река је последњи чин убијања становништва Старе планине.

На делу је спровођење плана изградње деривационих хидроелектрана, што значи гурање река у цеви и тунеле и разарање најфинијег ткива животног простора.

Пример видљивих последица је:

а) мртво корито реке Височице, од бране Завој до Мртвачког моста

б) поремећај тока Темштице (количина, квалитет, температура…)

в) поремећај тока Нишаве ( количина, температура…).

Мештани села Темска, у средњем веку град Темско, већ четрдесет година указују на последице промена природних токова река и да живот на „биолошком минимуму“ није могућ. На жалост, извршитељи државних власти ма који били и ма како се звали, личе једни на друге, бахати су и немају осећај за очување природе као основног постулата одрживог развоја. Становништво у сливу реке Темштице се никада није сагласило са концептом изградње хидроелектране Завој и са гурањем Височице у тунел.

Жалосна је појава да савремене државне установе издају дозволе за градњу такозвааних „малих хидроелектрана“ без претходних научних анализа о утицају објеката на животну средину, или, највероватније, корумпирани чиновници такозване „јавне увиде“ спроводе тајно са „наштимованим“ подацима.

Себични инвеститори из урбаних средина, вешти у малверзацијама и изигравању закона, у похлепи за профитом не прежу од трајног уништавања природе. Природна добра се приватизују, инвеститори ремете традиционални природни поредак у планинском простору, одузимају локалном становништву право на живот и опстанак на својим огњиштима.

Уштеда код преноса енергије од 2% једнака је производњи свих планираних деривационих хидроелектрана, што њихову градњу и уништење српских река чини непотребним и бесмисленим.

Потенцијални инвеститори могу користити и друге, еколошки прихватљивије, видове енергије: Сунца, ветра, биомасе, природног гаса и геотермалне. Опредељење за мале хидроелектране је:

                    КОРИСТ ИНВЕСТИТОРА – ШТЕТА НАРОДА

Зато ми, старопланинци, јасно и гласно кажемо:

                   НЕ ДЕРИВАЦИОНЕ МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ

Председниче Вучићу, очување Косова и Метохије зависи и од других, а река Србије од нас самих. Када наука каже да је градња деривационих хидроелектрана штетна, када становништво и природа трпе последице, као првом човеку ове земље место Вам је на челу Покрета за одбрану река Србије.

Снагом личног и ауторитета функције морате обуздати незасите инвеститоре, ма ко они били: кумови, браћа, рођаци…

Дарујемо Вам воду старопланинских извора која је на нишану инвеститора, а која даје снагу, крепи здравље и бистри ум.

Да ли има смисла овакву благодат сахранити у цеви?

У жељи да будемо достојни предака и обавези да реке Србије сачувамо за потомке, борићемо се до смрти!

 

                       Одбранимо реке Старе планине!

                              Одбранимо реке Србије!

О Светом Сави 2019. године      Старопланинци

Крчаг воде донео: Небојша Илић – Ћама

Село Темска, Стара планина