Почетак » МАНАСТИР СВ. ЂОРЂЕ

МАНАСТИР СВ. ЂОРЂЕ

На 1,5 km од Темске узводно  у току реке Темштице је смештен православни манастир свети Ђорђе, духовно средиште и светилиште од давнина овога краја, центар писмености и културе и православне тековине и цивилизације народа овога краја. Место које је у мрачним вековима под турским ропством било светлост и нада за боља времена, место које је давало моралну и духовну снагу да истрају у тешким временима под турским ропством. По предању, мада није са сигурношћу потврђено то је задужбина Дејановића, браћа Дејановићи, сестрићи цара Душана подигли су овај објекат у 14. веку на зидинама старе цркве.

markov-igor-manastir-temska

Овај манастир је више пута обнављан. Игуман Партеније је 1699. године обновио манастир и саградио манастирску чесму која и данас постоји.

23112009009-cesma2Такође ни Турци нису поштедели овај манастир, управо они су и му нанели и највише штете. Био је скоз опустошен када је 1836. године из Хиландара дошaо јеромонах Кесарије и као настојитељ овог манастира у њему остао пуних 40 година. У враме игумана Кесарија, манастир је био главно жариште у борбама за ослобођење од Турака. Игумана Кесарија су 1876. године посекли Арнаути.

Основа храма је у облику триконохоса са нижим осмостраним кубетом које носе лукови. Црква је зидана белутком и ломљеним каменом, а прекривена је каменим плочама.

Унутрашњост цркве осликавана је у два наврата. Први живопис урађен је 1576. г. трудом игумана Захарија, о чему сведочи запис на једној фресци. Други, мање оригиналан живопис потиче из 1654. г. када је осликана и припрата залагањем игумана Симеона. У доњим зонама су појединачне представе пустињака и ратника, а изнад њих у медаљонима, приказани су светитељи. У припрати се истиче илустровано житије Св. Ђорђа. Оба дела су израдили српски зографи, мада на фрескама има и натписа на грчком.

23112009015-kapetan2

Иза цркве налази се гроб капетана Милутина Карановића, који је познат из боја на Нишору 1877. године. На његовом споменику остао је сачуван веома леп епиграф.

Посебну вредност у овом манастиру представљају конаци из 18. века, изузетно архитектонско здање.

Старешина манастира сада је игуманија Ефросинија која се стара да ово предивно место одржи у најбољем реду.

Телефон: 010/371-315


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s