Почетак » Камп „Стара планина – Темска“

Камп „Стара планина – Темска“

Камп „Стара планина Темска 2016“

У периоду између 13. и 27.7.2016. у селу Темска код Пирота одржан је 9. међународни истраживачко – волонтерски камп „Темска 2016“. На кампу су учествовали истраживачи и волонтери из Србије, Хрватске, Црне Горе и Немачке. Током одржавања кампа поред околине села Темска, обилажено је и Завојско језеро, врхови Бабин зуб, Миџор, као и села Ореовица, Рудиње, Рагодеш, Дојкинци, Топли До, Покрoвеник, Церова. Истраживачи су прикупили значајне податке о биодиверзитету и хидрологији шире околине села Темска. Поред истраживања, на кампу су организоване обуке за земљану архитектуру, пчеларство и пермакултуру, урађен је петроглиф изнад села, а рађена је и анкета на тему коришћења обновљивих видова енергије. Камп је као и претходних година био подржан од стране управе града Пирота, а организован од стране Удружења „Темска“, студентских организација НИДСБЕ „Јосиф Панчић“, ДМИ „Бранислав Букуров“, БД „Др Сава Петровић“, БИД „Јосиф Панчић“, ДБИ „Сергеј Матвејев“ и Месне заједнице „Темска“.grbИспред свих организатора кампа, студентских организација, Удружења „Темска“, МЗ „Темска“ и локалне заједнице апелујемо на надлежне да се обуставе сва планирања и шпекулације на тему превођења Топлодолске реке у хидроелектрану „ХЕ Завој“. Ова проблематика позната је јавности од раније, а почетком године су се наставиле дискусије и расправе на ову тему. Такође, испред МЗ Темска, локалне заједнице и удружења апеловали би на „ХЕ Завој“ да воду тзв. биолошког минимума коју испуштају из акумулације буде квалитета какав је био и раније док се река Височица без препреке спајала са Топлодолском реком и стварала реку Темштицу. Тренутно се хладна и биолошки скоро мртва вода испушта са дна језера, што је у великој мери снизило температуру реке Темштице, осиромашило квалитет воде, биодиверзитет, а и сама река Темштица је тренутно упола мања него што је била пре изградње бране. Из тог разлога апелујемо да се из језера почне са испуштањем површинске топлије воде и уколико је могуће повећа количина испуштене воде. То би омогућило опоравак реке у смислу квалитета и биолошке разноврсности. Испред оранизатора истраживачко-волонтерског кампа, МЗ Темска и локалне заједнице такође се оштро противимо изградњи малих хидроцентрала на реци Височици низводно од села Рсовци што је у сагласности са европском Карпатском иницијативом која је указала на све негативне последице мини хидроелектрана не само на биодиверзитет већ и свеукупно стање животне средине. Напомињемо да су државни органи Републике Србије дужни да се придржавају Архуске конвенције коју је рaтификовао парламент Република Србије 12.5.2009. и важећи је закон издат у Службеном гласнику под ставком међународни уговори 38/9. Наглашавамо да према овом закону, односно конвенцији, грађани имају право да буду информисани о свим предложеним активностима везаним за животну средину и грађани по овоме имају законско право одлучивања.

Удружење „Темска“

 

Линк за преузимање: Саопштење


Deveti međunarodni naučno-istraživački kamp „Temska 2016“ biće organizovan od 13. do 27. jula u selu Temska.

U Temskoj će boraviti studenti biologije sa svih državnih Univerziteta u Srbiji, studenti geografije sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta i gosti iz inostranstva.  Organizatori kažu da očekuju više od 100 učesnnika.

– Tokom trajanja kampa učesnici će vršiti istraživanja na Staroj planinim. Između ostalog, baviće se istražianjem biodiverziteta, ispravnosti vode na Zavojskom jezeru, arheološkim ispitivanjima, a radiće i na obnovi stare vodenice – kaže Dule Mihajlović, jedan od organizatora kampa.

Naučno-istraživački kamp, koji se organizuje u dvorištu škole u Temskoj, postaje tradicija i svake godine okuplja zaljubljenike u prirodu, studente prirodno-matematičkih fakulteta, istraživače.

Organizatori kampa su Udruženje građana „Temska“, Savet Mesne zajednice sela Temska i studentska udruženja sa beogradskog, niškog, kragujevačkog i novosadskog Univerziteta.


Da li ste već isplanirali leto? Čisto da vam javimo, ne planirajte ništa u periodu od 13. do 27. jula, jer tada nas očekuje naša voljena Temska!

Deveti put za redom, održaće se tradicionalni naučno istraživački kamp #Temska2016. Pored već ustaljenih bioloških, geografskih, turizmoloških istraživanja, nastavićemo i sa radom pčelarske sekcije, a planiramo da se posvetimo i permakulturi i konceptu zemljane arhitekture. Bez sumnje, očekujte još jedan nezaboravan kamp!

Više informacija uskoro, pratite našu stranicu.

Uzdravlje!

//

Do you already have plans for summer? Just to inform you, not to plan anything between 13th and 27th of July, because that is the time when our beloved Temska is expecting us!

For the nineth time in the row, the traditional explorers camp #Temska2016 will be held. Beside well established practice of biological, geographical and turismology research, we are continuing with the traditional beekeeping, and also we are planing to explore the fields of permaculture and Earth architecture. Without any doubt, expect one more unforgettable camp!

More information soon, follow our page.

Cheers


grb

Kamp „Stara planina – Temska 2014.“ ove godine će se održati u periodu od 10.7. do 24.7. Za nekoliko dana ćemo objaviti prijavni formular i program kampa.
*****************
Camp “Stara planina – Temska 2014.” will be held this year in perod from 10th to 24th July. Application form and camp program will be published in a few days.
*****************
Лагерь „Старая гора – Темска 2014“ пройдёт с 10.07 по 24.07. Через несколько дней мы опубликуем форму заявки и программу лагеря.

*****************

За више информација можете послати поруку електронске поште на адреси :

kamptemska@gmail.com

Такође нас можете пратити на:

Facebook stranici

***********************************************************************

Udruženje “Temska” i studentska udruženja biologa, ekologa, geografa i turizmologa i mnogih drugih branši iz Novog Sada, Beograda, Niša, Kragujevca i cele Srbije po sedmi put organizuje Međunarodni naučno-istraživački, edukativni, volonterski kamp. Organizacije koje učestvuju u organizaciji Kampa „Stara planina, Temska 2014.“ su: Udruženje „Temska“, Temska; Naučno istraživačko društvo „Josif Pančić“, Novi Sad; Biološko društvo „Dr. Sava Petrović“, Niš; „Habi Prot“, Beograd; Ekološko istraživačko društvo „Mladen Karaman“, Kragujevac; Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Novi Sad; Društvo za biološka istraživanja „Sergej D. Matvejev“. Takođe se očekuje učešće i drugih organizacija.
Kamp će se održati od 10. do 24. jula 2014. u Temskoj na podnožju Stare planine.

Participacija:
– za strane učesnike 5 eura
– za učesnike iz Srbije, Crne Gore i BiH 300 din. po danu

Sve dodatne informacije na mail: kamptemska@gmail.com

Prijavni formular na ćirilici:   Prijavni_formular_Temska_2014

Prijavni formular na latinici: Prijavni_formular_Temska_2014_latinica


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s