Почетак » ЕТНО ТУРИЗАМ У ТЕМСКОЈ

ЕТНО ТУРИЗАМ У ТЕМСКОЈ

УДРУЖЕЊЕ ТЕМСКА

Темска је насеље које се налази у југоисточној Србији на 15 km од Пирота у правцу Књажевца. Једно је од највећих села у пиротској општини, које, ако се настави одлазак младих људи може доживети исту судбину као и многа друга села која су на прагу демографског пражњења, односно изумирања.
Шанса за останак младих и овај пројекат је управо у том циљу: спречавање једног географског и демографског брисања посредством сеоског и етно туризма. По својим природним лепотама Темска је један од бисера југоисточног дела Србије са свим својим природним и културолошко-етнолошким специфичностима, које су препознатљиве и значајне за овај део Србије. Као таква заслужује пуну пажњу када је у питању етно и сеоски туризам. Што би уједно представљало прилику и шансу за развој овоих облика туризма.
Људи овде имају шта да виде и проведу своје слободно време не плашећи се да ће своје слободно време, које је данас тако мало и драгоцено потрошити узалуд. Темска се издваја од осталих места својом рељефном структуром за разлику од других места у овом крају. Људи овде могу шетати равничарским делом Темске ( Темачким пољем), које полако и неприметно прелази у брдовите терене, да би затим наступио планински део Темачког атара са прелепом котлином реке Темштице.
Богатство флоре и фауне је на завидном нивоу (овде се могу видети и неке биљке карактеристичне само за овај крај). Овде је природа још увек незагађена. Људи се могу купати у планинској и чистој реци Темштици. Темска се такорећи налази на вратима Старе планине, тачније она је нераскидиви део Старе планине. Овде се још увек могу видети неке већ заборављене ствари у већини осталих крајева Србије (као на пример запрега).
Клима саме Темске дозвољава бављење пољопривредом и то широког спектра – овде се може узгајати све што успева у целој Србији па и на Балкану. Велика већина становништва се између осталог и бави таквом пољопривредном и сточарском производњом, коју називају „сваштарење“. У том смислу туристи такође имају шта да виде, посебно из великих градова, али и потенцијални туристи из иностранства где тога нема. Примена хемије у пољопривреди је јако мала, тако да туристи могу јести здраву органску храну.
Овде се може уживати у богатој традиционалној кухињи коју карактеришу и неке врсте традиционалних јела које су карактеристичне и специфичне само за овај крај (овај део Србије је познат по изврсним сиревима, пиротском качкаваљу, пиротском јагњету, специјалитетима као што су „сарме у листу винове лозе“, затим јело: „Белмуж“ које се спрема само на Старој планини, итд.).
Такође, туристи могу уживати у богатству традиционалних српских народних обичаја, јер су неки од њих карактеристични само за овај крај. Ако бисте посетили ово место Ви бисте на неки начин имали стално неку врсту фестивала захваљујући тим обичајима и славама, и самим тим за туристе ово никако не би био монотон крај. Поред тога Удружење „Темска“ настоји да организује разне врсте фестивала. Један такав пример и реализовани покушај је „Фестивал старопланинске хране“ који је ове године у јулу месецу по први пут организован. И ово је један оригинални пример какав још нема ни једно место у ближој околини. Сам фестивал је такође у служби развоја етно туризма.
Поред свега овога Темска се одликује и богатством културно историјских споменика. Недалеко од Темске је манастир „ Свети Ђорђе“ познат и по томе што је овде настала и прва школа у овом крају. Такође, овде постоје и други културно- историјски споменици који могу бити занимљиви туристима, како што су записи (стари храстови), зидине старог града Темско, итд.
Релативно близу је и Завојско језеро које такође може бити интересантна локација за обилазак, а у току летњих месеци и место за одмор и релаксацију.
Поред већ поменутих, како идеја, тако и чињеница, заслужену пажњу су последњих година привукли и студенти и професори са Универзитета, како из Србије тако и из иностранства. Темска је 2008. године постала стециште младих, образованих људи, који су дошли у Темској где су почели развијати науку кроз теренски приступ и рад. Она може постати стециште науке и стационар свих оних који воле природу. Ако постоји једна Петница код Ваљева, зашто не би постојала и једна Темска код Пирота?! Имамо области Биологије, Екологије, Географије, Туризма који могу постати један прави мали „Централни истраживачки центар Темска“, месец дана у току једне године. Ту би се уз помоћ досадашњих организатора могле организовати радионице и терени прилагођени и онима који нису у науци. За основце, средњошколце, студенте, љубитеље природе, и то све по већ горе поменутим областима уз адекватну партиципацију за учешће. Уз то треба додати и искористити локације које се налазе у близини Темске. „Успон на Миџор“, „Успон на Бабин зуб“, „Birdwatching“, „Географија се учи ногама“, Фотографске секције су само неки програми који би се могли за почетак реализовати у склопу овог Истраживачког центра. А полазиште и главни стационар би била управо Темска. Цела та прича би могла временом само да буде још садржајнија. Ако је она као таква привукла управо такве људе, могла би привући и оне који су мање или више у тој причи.
Темска је место које има потенцијала за развој етно и сеоског туризма. Овај први пројекат је замишљен да буде у оквиру радионице „Удружења Темска“ и био би замајац развоја етно туризма али и класичног сеоског туризма у овом крају. Предност првог пројекта да буде у оквиру радионице „Удружења Темска“ је и у томе што би био под надзором стручних људи, а сав остварени доходак ако га буде било би био такође усмерен на развој ових облика туризма.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s