Почетак » ГРАД ТЕМСКО

ГРАД ТЕМСКО

Средњовековна тврђава Темско по којој је и сама Темска добила своје име, се налази на десној обали реке Темштице, на улазу у кањон Темштице према Топлом Долу и средњем Високу. Где је столовао Новак Караљука, човек о коме пише и Константин филозоф и назива га “човеком лавообразним, од стара светла рода”. Који је био под влашћу деспота Стефана Лазаревића. Тврђава темско је била заштита од нападача. Кроз нашу бурну историју око средњовековног града Темско водиле су се многе борбе, она је била симбол непокорности и слободарског духа српског народа. У доба турске владавине овим просторима град темско је био појам одметништва и хајдучије која је до те мере правила проблеме Турцима да је сам цар Мусулман писао о томе деспоту Стефану Лазаревићу “да погуби тога човека” (Константин Филозоф). На шта је деспот Стефан Лазаревић одговорио : ” Тај човек живи у планини”. После чега је сам цар Мусулман са војском освојио град Темско. О свему томе Константин филозоф дословно пише: ” Беше човек лавообразан, по имену Новак, од стара светла рода, под влашћу деспотовом. Овај се човек одметнуо у планину и затресе срце Исмаилћанима. Цар мусулман пише деспоту Стевану да погуби тога човека. Стеван одговори: “Тај човек живи у планини” Тада се Мусулман диже с војском, дође на Темско и оте га! Одатле посла човека Стевану, правдајући се да је само морао проћи кроз његове земље, а “досаде” никакве неће учинити”. Нарочито су се тешке борбе водиле око ове тврђаве у време турско – аустро – угарских ратова крајем XVIII века. О овим догађајима сведочи натпис попа Љубена у темачком манастиру на зиду цркве поред улазних врата. У кратко тај натпис поред тога што сведочи о том догађају говори да је и сам манастир био опустошен од Мађара, и да се много хришћанске крви сиромаха проливало у град Темско, страдалих од глади и Мађара

У народу такође постоји легенда која се и данас прича. Да је ту некада био римски град и да је све око њега било под водом укључујући цело темачко поље као и саму локацију где се Темска налази данас. Да је било у то време немогуће доћи копненим путем до града Темско, него су стари Римљани долазили бродовима.

Данас је град Темско у рушевинама, било би добро и корисно посветити више пажње овом археолошком и историјском локалитету.

Milan-Djordjevic-Temsko Aleksandar-Milosevic-Temsko Aleksandar-Milosevic-Temsko1


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s