20.maj.2018

Povodom ovog praznika, UN su upozorile na opasno smanjenje pčela tokom poslednje decenije. Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala ljude da nešto učine za pčele kojima preti istrebljenje.

Slovenija je predložila ovaj datum s obzirom da oko tog datuma, u severnoj hemisferi pčele počinju svoje intenzivne aktivnosti a u južnoj se ubiraju proizvodi pčela. Na ovaj dan je takodđe rođen Anton Janša (1734–1773), slovenački pčelar, odličan stručnjak u oblasti pčelarstva. Na osnovu ukaza Carice Marije Terezije, postavljen je za stalnog nastavnika nove Škole za pčelarstvo u Beču.

Oraganizacija FAO pri UN upozorava na drastično smanjenje broja svih oprašivača, pčela, leptira i kolibrija. Prema WWF, oko 24% bumbara je pod pretnjom izumiranja. Pčele oprašuju oko 90% biljaka koje čovek koristi. Pčele su važne u sprečavanju pojave gladi.

Već se znaju glavni uzroci nestajanja pčela u svetu. Radi zaštite pčela, u Berlinu su osnovana pčelinja društva na 15 vladinih zgrada, uključujići Ministarstva pravde i finansija. Iza ove inicijative stoji biolog Corinna Hölzer i akcija se proširila na još 25 nemačkih gradova.

 

Izvori za tekst: http://www.dw.com/en/with-bees-on-the-brink-world-bee-day-seeks-to-raise-awareness/a-43863688,   https://worldbeeday.org

Sastavio: dr Miroslav Demajo

01.06.2018