Ptica pčelarica i pčelari

U novom broju časopisa „Detlić“, septembar 2019, strane 43-45(izdaje: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, http://www.pticesrbije.rs), objavljen je članak pod naslovom Pčelarice i njihova ishrana od autora Slaviše Tomanovića. U članku su i originalne fotografije autora.

Autor, posebno svojim originalnim fotografijama ptice pčelarice (Merops apiaster), ukazuje na činjenicu da ove ptice nisu toliko štetene koliko se to smatra među pčelarima. One hvataju mnoštvo drugih vrsta insekata: bumbare, ose, stršljene, obade, leptire. Regulišuću populaciju stršljenova, čuvaju pčelinja društva od njihovog opasnog neprijatelja.

Pčelarice prave gnezda u rupama.Ako su košnice udaljene od mesta gnežđenja ovih ptica, malo će pčela da strada, glavna hrana će biti drugi insekti. Pčelari često uništavaju ove ptice stavlajući razne predmete ili gasne otrove koji se koriste za uništavanje glodara u rupe gde se ptice gnezde. Pčelari treba samo da udalje košnice od mesta gde se pčelarice gnezde. Autor poručuje „Zato, dragi pčelari, nemate opravdanja za ubijanje pčelarica, već postoje i drugi načini da na jelovniku ove ptice ne budu vaše pčele. Dovoljno je da premestite vaše košnice“.

 

 

 

 

 

 

 

 

U Srbiji je ova vrsta ptica zaštićena zakonom.

dr Miroslav Demajo

Beograd

13.11.2019.