Pogledajte kako se manipuliše sa medom i varaju kupci. Prenosimo članak iz lista Politika.

dr Miroslav Demajo

Beograd

понедељак, 08.06.2020. у 21:55   http://www.politika.rs/scc/clanak/455722/Falsifikate-meda-sve-teze-otkriti

ИНТЕРВЈУ: др ДУШАНКА МИЛОЈКОВИЋ ОПСЕНИЦА, професор Хемијског факултета у Београду

Фалсификате меда све теже открити

Домаћа производња још није угрожена. Принципе слободне трговине треба поштовати, али многе земље промоцијом сопствених производа штите домаће произвођаче

На тржишту Србије, као и на свим другим тржиштима, има меда различитог квалитета. Али има и неисправног, најчешће добијеног додавањем неког јефтиног шећерног сирупа и меда који садржи остатке антибиотика иако је њихова употреба забрањена, каже за „Политику” професор др Душанка Милојковић Опсеница, са Хемијског факултета Универзитета у Београду. Она је извршни руководилац лабораторије „Иновалаб” на овом факултету, која је специјализована за испитивање аутентичности хране.

Како коментаришете последње полемике о увозу меда из Молдавије? Да ли повећан увоз може да угрози домаћу производњу?

Званични подаци Републичког завода за статистику Србије показују да је извоз меда из Србије и даље значајно већи од увоза. У том смислу, домаћа производња још није угрожена. Наравно, принципе слободне трговине треба поштовати. Али многе земље промоцијом сопствених производа штите своје произвођаче. Мед је врло специфична намирница и зато се надам да су домаћи пчелари квалитетом производа задобили поверење већине наших потрошача, које неки увозни мед не може да угрози.

Потрошачима је ипак најбитинији квалитет, а знамо да и даље има много фалсификата са којима се бори цео свет. Како се борити против тога?

Сталном контролом производа на тржишту и то свим расположивим средствима. Дакле, не само акредитованим методама (јер су оне често немоћне у откривању вешто припремљених фалсификата) већ и коришћењем најновијих научних достигнућа у области анализе хране.

Поборник сте тезе да мед у супермаркетима може бити дискутабилног квалитета. Зашто?

Не само у супермаркетима већ и на тржишту уопште може бити присутан мед дискутабилног квалитета. Логично је да супермаркети, то јест велики трговински  ланци мед набављају од великих откупљивача. Често такав мед представља мешавине меда више произвођача тако да потрошачи који желе сортни мед од познатог пчелара неће отићи у супермаркет већ ће га потражити на локалном пчелињаку.

У ЕУ се углавном продају мешавине меда са различитих подручја, што отвара нове проблеме и могућности за малверзације. Шта кажу домаћи прописи, како мед мора да буде обележен?

Према важећим националним прописима мед се означава у складу са Правилником о квалитету меда и других производа пчела и Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране. У декларацији се наводи да ли је мед према пореклу цветни (нектарни) или медљиковац, да ли је према начину производње врцани, цеђени, филтрирани и друго. Ако је реч о мешавини меда да ли потиче из земаља ЕУ или земаља које нису чланице уније. Такође, могу да се наведу и додатни подаци о биљној врсти, регионалном пореклу или некој посебној карактеристици квалитета.

Шта је квалитетан мед и има ли га у Србији?

Квалитетан мед је производ пчела, било да је реч о нектарном меду или медљиковцу, произведен према принципима добре пчеларске праксе, не садржи контаминенте (остатке пестицида, тешких метала, других загађујућих супстанци), има мирис и укус својствен свом биљном пореклу. Да, у Србији има таквог меда. Посебно су цењени монофлорни медови, а у последње време генерално расте популарнпост медљиковаца. Мед из Србије је одличног квалитета захваљујући повољним климатским условима и разноврсном биљном свету.

На вашем факултету данас се већ раде најсавременије анализе меда, има ли Србија могућност да открива фалсификате?

Има различитих врста фалсификата. Неки могу да се открију на основу анализе основних физичкохемијских параметара по правилнику, док откривање неких других захтева сложеније анализе и скупљу опрему. Да, можемо да откривамо фалсификате, а то и радимо. Испитивањем квалитета српског меда бавимо се већ десет година и све време покушавамо да објаснимо да нема универзалне методе за откривање фалсификата. Може само да се говори само о методологији, комбинацији више метода и свеобухватном анализом добијених резултата.

Зашто се толико говори о кинеском меду и да ли је заиста он претња светској производњи?

У зависности од угла посматрања, Кина се може сматрати претњом светској производњи у разним областима. Кина је велики произвођач меда, а и код њих, као и у другим земљама, има фалсификованог меда вероватно пропорционално величини производње и тржишта. Интересантан је податак да је на прошлогодишњој Апимондији ( Светски пчеларски конгрес) у Канади, на такмичењу за најбољи мед било 46 одсто фалсификованог меда. Ипак је све у поузданој контроли квалитета.