Preko 90% meda koji se konzumira u Izraelu potiče od domaćih pčela (podatak za 2014.god). Domaće pčele u Izraelu prave 65% meda poreklom od nektara i polena divljih vrsta cvetova tj. prirodnih ekosistema. Poljoprivredni ekosistemi doprinose 35% od ukupne količine proizvedenog meda. Upravo stalna i raznovrsna paša u prirodnim ekosistemima doprinosi zdravlju i dobrom stanju pčelinjih društava. Veliku ulogu u oprašivanju poljoprivrednih kultura, posebno u mediteranskom regionu imaju i divlje pčele, kojih ima oko 1100 vrsta. U Izraelu oko 33000 ha je pod kulturama kojima je potrebno oprašivanje putem pčela. Vrednost ove usluge pčela se procenjuje na 2 milijarde izraelskih šekela godišnje (skoro 560 miliona USD po kursu od 07.07.2019 god.).

 

Slika 1. Divlja pčela oprašuje cvet badema

Slika 1. Divlja pčela oprašuje cvet badema

 

 

Izvor; Israel Ministry of Environmental Protection, Israel Environment Bulletin, Vol. 44, March 2018, pp. 15-16

Sastavio: dr Miroslav Demajo, 07.07.2019.