Почетак » Академија пчеларства Удружења “Темска“ » Nova metoda spektrometrije za određivanje tipova meda

Nova metoda spektrometrije za određivanje tipova meda

Analiza elemenata u hrani je sve više zastupljena sa aspekta kvaliteta ali i bezbednosti. Hranu koju koristimo sadrži glavne neophodne elemente: Ca.CL,C,H,Mg, N,O,P,K,Na i S. U manjim količinama ali neophodni elementi su: F,I,Fe,Si,Zn a u ulta- malim količinama nalaze se: Cr,Co,Cu,Mn,Mo,Ni,Se,V, mada su i oni važni za naše telo. U hrani se mogu nači i štetni elementi, ili elementi toksični u većim količinama: Al,As,Cd,Hg,Pb,Sb i U. Za analizu hrane se koriste razne spektroskopske analize koje međutim zahtevaju složenu pripremu uzoraka radi analize. U poslednje vreme se koristi metoda koja je manje zahtevna pošto je priprema uzoraka jednostavnija, to je upotreba spektrometrije pomoću fluoroscentnih X-zraka (XRF-X ray fluorescence). Najnovija metoda je slična prethodnoj ali dodatno dolazi do potpune refleksije X.zraka (TXRF- total X-ray fluorescence). Za analizu meda, potrebno je svega 0.5 gr. meda, 10 ml ultra- čiste vode uz dodatka Ga, uzima se po 10 μl uzorka u triplikatu za analizu. Iz jedne cevi izlazi X-zrak, na podlozi gde je uzorak deo zraka se reflektuje a deo kao fluorescentno svetlo ide ka detektoru. Ovim se određuju elementi koji se nalaze u uzorku.

’               Na slici 1 se vide razlike u tipovima meda, zavisno od njihovog sadržaja elemenata, tako da se može utvrditi od kojih biljaka je med dobijen.

Slika 1. Na srpskom, legenda boja ide sledećim redom: bagrem,pomoranđa,kesten,ruzmarin,vres,eukaliptus. Na X osi(horizontalno) su vrednosti za element koji je u najvećoj meri zastupljen u uzorku a na Y osi element drugi po redu zastupljenosti.

Ovom metodom se jasno razlikuju i utvrđuju tipovi meda. Naravno, ovom metodom može da se utvrdi i eventualno prisustvo štetnih elemenata u uzorku meda. Ova metoda je primenjiva za sve vrste hrane.

Ima više proizvođača TXRF opreme npr: Bruker(S2 Picofox, S4 T-Star), Rigaku (Nanohunter), GNR (TX 2000), ATI (Wobistrax).

(Autor ovog teksta napominje da nije povezan ni sa jednom od ovih firmi).

 

Ovaj tekst i Slika 1. su napisani na osnovu sledećeg izvora: Dalipi R., Borgese L., Margui E., Sangiorgi E., Depero L. : Total reflection X-ray fluorescence technique for multi-elemental analysis of food. Spectroscopy Europe, Vol. 29, No 1, 2017.

 

Sastavio dr Miroslav Demajo

01.12.2017.

Dokument u PDF formatu se može preuzeti sa sledeće elektronske lokacije: Med i TXRF