Uobičajena je upotreba meda prilikom lečenja upale grla i kašlja. Evo gde med još može da se primeni radi lečenja pojedinh bolesti i oštećenja tkiva.

  1. Opekotine

Hiljadama godina se med koristi radi ublažavanja posledica opekotina. „Mayo“ klinika preporučuje med radi lečenja opekotina. Pokazalo se da je u slučaju opekotina, med efikasniji od srebra sulfodiazena koji se obično koristi u lečenju od opekotina. Med brže dovodi do zarastanja rane.

  1. Memorija

Pokazalo se da med pospešuje memoriju kod žena koje su u menopauzi ili posle menopauze. Med je efikasniji od hormonske terapije (estrogen, progestin) kada je u pitanju poboljšanje memorije.

  1. Herpes

Istraživanja vršena u Dubaju pokazuju efikasnost meda u lečenju kako oralnog tako i genitalnog herpesa. Med deluje brže od uobičajenih lekova i umanjuje svrab tokom lečenja.

  1. Dijabetes

Med ima nešto niži glikemijski indeks od običnog šećera. Mada dijabetičari ipak treba da izbegavaju med, povremene, male količine su dopuštene i svakako bolje od šećera kada se oseti nagon za nečim slatkim.

  1. Rak

Rezultati istraživanja vršenih u Iranu ukazuju da med sprećava umnožavanje ćelija u slučaju vrste raka na bubrezima. Med ima antioksidativna svojstva i rezultati ukazuju da vredi dalje istraživati upotrebu meda u lečenju raka.

  1. Hemoroidi (šuljevi)

Pokazano je da mešavina meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska primenjena lokalno, smanjuje bol, svrab i krvarenje kod ove česte i neprijatne bolesti.

  1. Rane i čirevi

Med može da se koristi kao oblog za plitke rane i čireve. U slučaju dubljih rana, med nije pogodan pošto tada usporava zarastanje rane. U svakom slučaju, treba se konsultovati sa lekarom kada su u pitanju rane. Med utiče na bakterije koje su postale otporne na antibiotike.

  1. Fertilitet

U slučaju fertiliteta a na osnovu istarživanja na eksperimentalnim pacovima, došlo se do oprečnih rezultata. Umerena količina meda može navodno povećati broj spermatozoida ali previše meda dovodi do smanjenja broja spermatozoida.

  1. Psorijaza

Pokazano je da mešavina meda, maslinovog ulja i pčelinjeg voska, znatno umanjuje upalu, ljušćenje kože i svrab.

Pripremio dr Miroslav Demajo na osnovu donje internet adrese, data je i stručna literatura koja se citira na toj adresi.