Nemački časopis „Deutsch Perfekt“ od Avgusta 2016. godine, strane 74-75, objavio je članak o nekim problemima sa kojima se suočavaju pčelari u Nemačkoj.

Pčelarsto je u Nemačkoj vrlo važna grana poljoprivrede-stočarske proizvodnje, odmah iza uzgajanja goveda i svinja. Upravo zbog popularnosti pčelarstva, nedostaju pčelinja društva, a kao posledica je krađa pčelinjih društava. Ova pojava je registrovana i u Srbiji. U Nemačkoj, kradu se ramovi sa medom ali i čitave košnice, od pojedinačnih, do 20 košnica. Seku se pri tome i ograde koje ograđuju pčelinjake. Smatra se da ovakve krađe mogu da izvedu samo dobri poznavaoci pčelarstva. Neki pčelari ugrađuju u košnice sisteme radi praćenja ukradenih košnica putem GPS-a i SMS poruka, a postavljau se i kamere na pčelinjacima. Ove kamere međutim, lopovi često kradu zajedno sa košnicama.

Nedostatak dovoljnog broja pčelinjih društava u Nemačkoj je i veliki broj pčelara-amatera. Oni imaju mali broj košnica i nisu dobro upoznati sa pčelarstvom. Oni misle da je dovoljno pročitati samo neku knjižicu da bi se postao uspešan pčelar. U pčelarstvu je problem epidemija bolesti pčela. Ozbiljni nemački pčelari registruju svoje košnice kod veterinarske službe i obaveštavaju veterinare o pojavi bolest u pčelinjaku, a veterinarska služba obaveštava ostale pčelare u cilju suzbijanja daljeg širenja epidemije. Amateri pčelari ne registruju svoje košnice pri veterinarskim službama, pa su njihove košnice potencijalni izvori epidemija.

 

Sastavio: dr Miroslav Demajo

21.03.2019.