Insekt godine koji zavisi od pčela

Jedna vrsta “uljanih buba” ili “plikovita buba” naučnog naziva  Meloe proscarabaeus iz reda tvrdokrilaca (Coleoptera) je proglašena za insekta 2020. godine u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Ovo godišnje priznanje za insekte je ustanovio Nemački entomološki instiut “Senckenberg”, 1999. godine. Ovaj insekt izaziva plikove na koži s obzirom da luči otrovnu uljastu supstancu kantaridin, vrstu terpenoida. Insekt je veličine 10-35 mm i ima zakržljala krila. Nastanjuje peskovite, otvorene terene, voćnjake, žbunaste prostore, suve pašnjake. U Nemačkoj se ovaj insekt nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta usled gubitka staništa. Na osnovu starih egipatskih zapisa, utvrđeno je da je otrov kantaridin korišćen još 1550. godine pre  naše ere kao povez da izazove kontrakcije kod žena pri porođaju. Stari Grci su kantaridin koristili kao otrov za osuđenike na smrt, ali se verovalo da je i afrodizijak. Jedna buba proizvede dovoljno otrova da ubije čoveka.

Meloe proscarabaeus

Meloe proscarabaeus Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Meloe

Za pčelare je važan podatak da se larve koje se izlegu pod zemljom (otrov ih čuva od grabljivaca), uspužu do cvetova biljaka gde ih pčele oprašivači prenose u košnice. Larve se zatim hrane pčelinjim jajima i polenom dok se ne transformišu u odrasle jedinke između marta i maja meseca kada napuštaju košnice. Ženke Meloe mogu u roku od jedne do dve nedelje da polože 3000-9500 jaja i to u ciklusima od pet do šest puta (Izvor: https://www.dw.com/en/european-blister-beetle-named-insect-of-the-year-2020/a-51443291)

Mada se larve ovog insekta nalaze uglavnom u leglima solitarnih pčela, osa, i nekih drugih insekata, nađene su larve koje su prikačene na domaću pčelu. Nije sasvim jasno da li ove larve zaista koriste i košnice domaće pčele ili koriste domaće pčele samo da bi se rasejale (Ellen Topitzhofer, 2017).

 

Žuta larva Meloe sp. na domaćoj pčeli

Žuta larva Meloe sp. na domaćoj pčeli (Izvor: https://beeinformed.org/2017/11/09/blister-beetle-on-honey-bees/)

 

Sastavio:

dr Miroslav Demajo

04.12.2019.