Falsifikovan med u Srbiji

Dnevni list „Politika“ u svom nedeljnom dodatku „Magazin“ od 23.12.2018 god. objavila je poduži članak o falsifikovanju meda u Srbiji, autorke Branke Jakšić.

Utvrđeno je da na tržištu Srbije ima samo 20% pravog meda a dobro organizovani distributeri obrću ogromne zarade prodajući lažni med. Falsifikatori meda su prava mafija. Oni su sve sposobniji i opremljeniji, sve je teže otkriti faslifikovani med. Med falsifikuju invertovanjem šećera i dodavanjem raznih dodataka iz pravog meda koji kod kupaca mogu da stvore utisak da je reč o prirodnom proizvodu. U septembru 2017. godine je na ukaz Ministarstva poljoprivrede iz trgovinskog lanca „IDEA“ povučen livadski med robne marke „K plus“ jer je falsifikovan. Stručnjaci Hemijskog fakulteta u Beogrtadu su utvrdili da je polovina od 15 uzoraka meda uzetih sa rafova prodavnica bilo falsifikovano.

Ovaj problem se može rešiti pre svega jačim inspekcijskim nadzorom. Med koji se izvozi iz Srbije, kontroliše se u Nemačkoj, dok onaj koji ostaje za domaće tržište, analizira se u domaćim, ne baš savremenim laboratorijama.

Savez pčelarskih organizacija uložio je sredstva u opremanje sertifikovane laboratorije na Hemijskom fakultetu u Beogradu, koja treba da obavlja najsavremenije analize meda.

 

Sastavio

dr Miroslav Demajo

27.12.2018