Почетак » Академија пчеларства Удружења “Темска“ » Прихрана пчела (справљање сирупа)

Прихрана пчела (справљање сирупа)

природни рој

природни рој

Постоје разна мишљења о прихрани и справљању сирупа за прихрану пчела.
Најбоља храна за пчеле је природна храна, мед и полен. И томе треба тежити. Да се обезбеде довољне количине природне хране. У колико нема довољно природне хране из ма којих разлога мора се вршити прихрана пчела. Јер довољна количина хране у кошници је један од неколико нај битнијих услова за успешно бављење пчеларством. У крајњем случају и за сам опстанак пчела. Уврежено мишљење је да када се ради о стимулативној прихрани шећерни сируп буде концентрације 1:1 (шећер – вода), и када се ради о допуни зимских залиха хране, концентрација сирупа буде у размери 2:1 ( два дела шећера и један део воде). И тако већина пчелара и ради.
У природи густина нектара, по подацима из пчеларске литературе код већине биљака, ни у једној од споменутих размера како већина пчелара справља сируп за прихрану пчела не постоји. Према разним истраживањима концентрација нектара је далеко мање густине. Ако се иде том логиком да треба пчелама обезбедити што природније услове за живот, онако како су оне радиле и организовале своја друштва хиљадама година без људског мешања, то би и у овом случају требало испунити када се ради о прихрани пчелињих друштава.
Рецептура која је коришћена последњих пет година било да се радило о стимулативној прихрани или допуни зимских залиха хране. И није примећен никакав негативан утицај или мањак учинка у односу на уобичајене начине припреме сирупа горе споменутих, напротив, резултати су били добри била је у размери 2:1 у корист воде (два дела воде и један део шећера).
Како бисмо добили тачне количине сирупа начин справљања је следећи:
на два дела воде и један део шећера се додаје још 0,1 литар воде на сваки литар жељене количине сирупа.
На пример: ако желимо да добијемо три литара сирупа растопимо 1кг шећера у 2,3 литара воде. На тај начин ћемо добити тачно три литара сирупа.

Милан Ђорђевић