Почетак » Академија пчеларства Удружења “Темска“ » Припремање инвертованог сирупа

Припремање инвертованог сирупа

Advertisements

„Инвертовани сируп: У недостатку залиха меда у кошници, било да се ради о јесењим залихама за зиму или периоду до појаве редовног уноса нектара у рано пролеће, пчелиње заједнице је боље прихрањивати инвертованим сирупом. Овај сируп се справља од 74 кг шећера у кристалу, 18,5 литара воде и 7,5 кг течног меда. Најпре се у суду загреје вода ( или се у суд наспе врела, бактериолошки чиста вода ), затим се сипа шећер уз стално мешање и најзад, када се шећер растопи, дода се мед и добро измеша. Смеса се остави у добро затвореном суду да стоји шест дана, уз одржавање температуре сирупа на 34 – 36 степени целзијусових. За то време сахароза ће се претворити у просте шећере ( глукозу и фруктозу ). Инвертовани сируп се чува на температури од 20 – 30 степени целзијусових у херметички затвореним посудама. Ако је температура нижа, временом сируп може да кристалише.“

                                                                         Из књиге: Пчеларење као професија и хоби, Бранко Релић

                                                                                                      Текст за сајт припремио: Милан Ђорђевић

Advertisements