Почетак » Академија пчеларства Удружења “Темска“ » Вештако умножавање пчела (разројавање)

Вештако умножавање пчела (разројавање)

Постоје многе методе вештачког умножавања пчела. Све се оне своде на подели пчелињег друштва или издвајање, зависно од методе разројавања која се примењује, једног дела пчела са матицом или без, и легла са храном. Изузетак од овог правила је формирање пакетних ројева, који се формирају од пчела радилица и матице, без легла и хране.
Овде ће бити објашњена метода разројавања која се може применити када се од једног пчелињег друштва жели добити још један рој, а да се притом не ослаби стара пчелиња заједница и да се истовремено добије јак рој.
Поред старе кошнице се постави нова кошница исте боје. У старој кошници се пронађе матица, и са оквиром на коме се налази се убаци у новој кошници. Остатак нове кошнице се попуни оквирима са сатним основама или изграђеним оквирима са саћем ( у колико имамо). У старој кошници на месту одузетог оквира са матицом додајемо сатну основу или изграђени оквир. Стару кошницу постављамо на новом месту на пчелињаку а нову кошницу на месту где се налазила стара кошница. Из старе кошнице ће изаћи све пчеле излетнице и вратити се у новој кошници, док ће у старој остати младе пчеле које ће себи одгајити матицу.

po-prirodnim-zakonima

по природним законима

У колико кошнице нису исте боје онда се комплетан садржај из старе пребацује у нову кошницу са изузетком једног оквира на коме смо пронашли матицу која у овом случају остаје у старој кошници. Нова кошница се поставља на новом месту док стара остаје на старом и попуњава се оквирима са сатним основама или са оквирима са изграђеним саћем.
У колико пчелар не може да пронађе матицу, а не жели да одложи разројавање онда се узимају оквири са леглом у свим стадијумима и они у нашем случају имају функцију матице и додају у новој кошници или се остављају у старој у колико су кошнице различите боје. Број одузетих оквира са леглом у овом случају зависи од типа кошнице. Ако је у питању Дадан – Блатова (ДБ) кошница, модификована алпска, или неки други тип кошнице са дубоким оквирима одузимају се два оквира са леглом. Ако се ради о Лангстрот – Рутовој (ЛР) кошници или било којој другој са широко – ниским оквирима одузети три оквира са леглом. Кошница која је у овом случају остала без матице одгаја нову матицу.

Милан Ђорђевић